Thursday, May 6, 2010

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών

17 Μαρτίου 2010

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123 του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και άλλες διατάξεις».

Με το σχέδιο νόμου, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο πεδίο της εναρμόνισης της ελληνικής στην κοινοτική νομοθεσία και στο πεδίο της απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών.

Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 123 και με τις καινοτομίες που προβλέπονται από αυτή δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης της δυναμικής του τομέα των υπηρεσιών, ενισχύοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όπως υπογραμμίζεται, από τη διαδικασία αυτή θα επωφεληθούν οι Έλληνες καταναλωτές από την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο χώρο των υπηρεσιών, αλλά και οι επιχειρήσεις με την εισαγωγή νέων διοικητικών διαδικασιών, που διευκολύνουν την εγκατάσταση των φυσικών και των νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου περιέχει διατάξεις που τροποποιούν ή συμπληρώνουν άλλες ρυθμίσεις, όπως τη θεσμοθέτηση κινήτρων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, για τα οποία κρίνεται ότι δεν χρειάζεται να παραμείνουν στο σκέλος του νόμου Ν. 3723/2008 που αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, όταν η αγορά και οι συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος το επιτρέψουν.

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου παρέχεται η δυνατότητα να παρατείνονται οι προθεσμίες του Ν. 3723/2008 «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας» με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, ενώ επεκτείνεται και για το 2009 η απαγόρευση διανομής μερισμάτων των τραπεζών που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.in.gr

1 comment:

  1. Με τις αλλαγές που προωθούνται θα απλουστευούν σημαντικά οι διαδικασίες και θα εκμηδενιστεί η γραφειοκρατία. Πολύ σημαντικό μέτρο για την Ελλάδα αφού πλέον οι εταιρείες θα μπορούν πολύ πιο εύκολα να εγκατασταθούν και να ασκήσουν δραστηριότητα στη χώρα μας.

    ReplyDelete